Поліграфія. 25 чудових моментів l Принт Маркет

Історія поліграфії багата різноманітними подіями, що вплинули на її розвиток і просування шляхом прогресу. Ми хотіли б познайомити вас із найпрекраснішими з них, завдяки яким сьогодні ми насолоджуємося розвиненою поліграфією та друкарством.

Отже, перед вами 25 найважливіших і чудових подій в історії поліграфії:

1. Найстаріша у світі друкована книга «Алмазна сутра» датується 868 роком нашої ери. «Алмазна сутра» це основний текст раннього буддизму, виконаний у техніці ксилографія (гравюра на дереві). Гравюри «Алмазної сутри» були зроблені на сувої завдовжки майже 5 метрів. Надрукована у 868 році книга була виявлена ​​та придбана археологом Марком Стейном у 1907 році у китайського ченця буддійського храмового комплексу в Печерах Могао.
 

книга Алмазна Сутра

Фото: книга «Алмазна сутра», за допомогою photopin (ліцензія)


2. Близько 1041 китайський алхімік Пі-Шен створив перший в історії змінний шрифт, зробивши його з обпаленої суміші глини та клею. Він набирав текст, поміщаючи літери впритул одна до одної на металеву пластину, вкриту сумішшю гуми, воску та паперового попелу. Пластина нагрівалася, суміш розплавлялася і потім, остигаючи, міцно прикріплювала набір пластини. Зняти літери можна було, знову нагріваючи пластину. Таким чином, Пі-Шен розробив технологію виробництва, набору та повторного використання шрифту. Однак, друк методом ксилографії все одно залишався домінуючою технікою.


3. Великий мандрівник Марко Поло у 1298 році привіз із Китаю повідомлення про використання паперових грошей. Тодішній правитель Китаю Хубілай-хан зайнявся впорядкуванням грошової системи в країні: він наказав китайцям відмовитися від монет із золота, срібла та міді на користь паперових грошей. І незабаром його скарбниця отримала від цієї комерційної діяльності величезний зиск.


4. Перші друковані візитні картки було створено у 1401-1500 роках. Хоча саме поняття «візитка» виникло у Китаї понад 3000 років тому, але підписували картки вручну, спочатку на дерев'яних та бамбукових табличках, а пізніше на натуральному шовку. Друк тиражу (кілька однакових візиток) з'явився порівняно недавно, тільки в XV-XVII століттях. Перші друковані візитки коштували дуже дорого, тому дозволити собі їх мати могли тільки дуже багаті і високопоставлені люди.


5. Німецький ювелір і винахідник Йоганн Гуттенберг у середині 1440-х років створив спосіб друкарства рухомими опуклими літерами, вирізаними в дзеркальному відображенні, що справило величезний вплив не тільки на розвиток друку, але і на всю європейську та світову культуру. >  

іоан гутенберг

Фото: Йоганн Гуттенберг, за допомогою photopin (ліцензії)


6. Вільям Кекстон – англійський першодрукар, у 1970-х роках XV століття заснував першу друкарню у Лондоні, де друкувалися як церковні книжки, а й праці Овідія, Віргілія, Чосера і Бокаччо. У 1472 році він надрукував перший у світі плакат і повісив його біля входу до церкви. Зрозуміло, що плакат рекламував церковну книгу, але він все одно вважається першою друкованою рекламою в Європі.


7. 1539 року в Мехіко з'явилася перша друкарня на материках обох Америк. Мексиканським першодрукарем був італійський майстер Джіованні Паолі, якого перехрестили на іспанський манер у Хуана Паблоса. У січні 1539 року італієць домігся у королів Кастилії та Арагона дозволу заснувати на свої гроші друкарню. Будівля збереглася досі.


8. У 1639 році, в місті Кембридж поблизу Бостона (колонія Массачусетс), було засновано першу друкарню на території Сполучених Штатів Америки. Англійський священик Дж. Гловер віз до Нового Світу друкарський верстат, але помер у дорозі. Наступного року його вдова відкрила друковану справу в Кембриджі за власний кошт. Кембридж став місцем народження першої північноамеріканської газети.

друкарський верстат

Фото: Вільямсбург photopin (ліцензії)


9. Перший паперовий комбінат було відкрито 1690 року неподалік Філадельфії (США).


10. У 1702 році в Англії почала видаватися перша щоденна газета «Дейлі курант», хоча до неї виходила друкована газета «The London Gazette», але вона друкувалася нерегулярно і не відрізнялася якістю.


11. Після 1728 зростаюча потреба в друкованому слові змушувала шукати нові шляхи для підвищення швидкості та обсягів друку. Одним із рішень стала стереотипія – найдосконаліший метод друку, що дозволяє виготовити кілька ідентичних форм. Це зробило економічно доцільним друк одного й того самого матеріалу одночасно на кількох пресах, при цьому сама матриця була постійно придатна до повторного використання. Стереотипія була вперше та з великим успіхом застосована в Парижі близько 1790 року. Також стереотипія стала зразком для сучасних пресів.


12. У 1729 Бенджамін Франклін вирішує друкувати паперові гроші, що стало початком обороту паперових грошей в економіці.

Бенджамін Франклін

Фото: Бенджамін Франклін photopin (ліцензії)


13. У 1796 році з'явилася перша принципово нова техніка друку – літографія. Новий процес винайшов Алоїзій Зенефельдер із Богемії. Завдяки літографії стало легше відтворити практично необмежену кількість копій тексту та малюнків.


14. Перша тканинна обкладинка для книги була використана в 1821 році. Цю революцію у друкарстві зробив англійський видавець Вільям Пікерінг. Нововведення дуже суттєво просунуло вперед книжкову індустрію.


15. У 1884 році був винайдений лінотип – поліграфічне обладнання з набірним рядковідливним апаратом. У 1886 році видання «Нью-Йорк Таймс" починає використовувати лінотип у роботі. Лінотип міг працювати зі швидкістю до 7 000 символів на годину.


16. З 1890 вводиться мімеограф – апарат для отримання значної кількості відбитків з тексту та зображень, зроблених від руки або надрукованих на машинці, у вигляді трафарету з провощеного паперу. Відбитки робилися легко та коштували дешево.

верстат для ручного дублювання

Фото: ручне ДУБЛЮВАННЯ за допомогою мімеографа, photopin (ліцензії)


17. Винахід офсетного друку на початку XX століття став величезним кроком на шляху прогресу. У 1904 році в Натлі, штат Нью-Джерсі (США), друкар Айра В. Рюбель несподівано виявив, що зображення, яке випадково опинилося не на папері, а на гумовому полотні друкарського циліндра (папір зам'явся при подачі), саме придатне для друку і дає відбиток чудової якості. Рюбель із помічниками сконструювали трициліндрову друкарську машину – першу в історії офсетну машину.


18. Перша фотонабірна машина була винайдена у 1949 році двома французами: Рене Хігоне та Луї Мойру. Перша модель фотонабору мала клавіатуру, згодом клавіатура стала незалежним блоком. Швидкість роботи машини перевищувала 28 000 символів за годину.


19. Нововведення «Xerox 914» вводиться до друку в 1959 році і відразу стає дуже популярним. Перший комерційно успішний копіювальний апарат зробив революцію в поліграфії, навіть незважаючи на його сумну популярність з приводу самозаймання.


xerox 914

фото https://photopin.com/

20. У 1985 році новий винахід – лазерні принтери – затопили світовий ринок. Лазерні принтери могли надати високоякісний друк для офісних потреб, але, як їх не вдосконалюють, вони досі не можуть за якістю зрівнятися з професійним поліграфічним обладнанням офсетного друку.


21. У 1985-1990 роках у світі з'явилися графічні програми для комп'ютера: Photoshop, Illustrator, PageMaker та QuarkXPress. Вперше, в офісі та вдома, користувачі персональних комп'ютерів Macintosh (Mac) почали створювати друковані екземпляри, які змогли конкурувати з фабричною поліграфічною продукцією.
 

комп'ютер Macintosh

Фото: Один із перших комп'ютерів Macintosh корпорації Apple Inc., за допомогою photopin (ліцензії)


22. У 1988 році були винайдені соєві чорнила, які змогли забезпечити поліграфічний друк екологічно чистою альтернативою колишнім матеріалам. у всьому світі ви цей час питання забруднення навколишнього середовища стає особливо актуальним.
 

23. У 1990-х роках вводяться великі фабричні друкарські машини для цифрового друку. Поліграфія почала розвиватися швидше, стала дешевшою у багато разів. Адже цифровим друкарським машинам не потрібні пластини, які створюються для офсетного друку.
 

24. У 2014 році було засновано Print Market. Ми нещодавно з'явився в Інтернеті, і продовжуємо активно розвиватися, щоб запропонувати більше, ніж 70 варіантів продукції. Сьогодні Print Market повністю обслуговує компанії та малий бізнес в Україні. Print Marker завжди гарантує задоволення клієнтів на 100%.
 

25. Поліграфічна друкована продукція досягає величезних промислових масштабів. У 2015 році очікується оборот від друку понад 640 млрд доларів. Це більше, ніж весь світовий музичний бізнес, відео-ігри та онлайн-рекламна індустрія разом узяті! (ринок USA)

Оригінал статті https://blog.psprint.com/

 

Якщо ви хочете мати бізнес, що успішно розвивається, то використовуйте поліграфічний маркетинг вже сьогодні!


Друкарня Принт Маркет - поліграфія для Вашого бізнесу.

Корисні статті про поліграфію